Pregatirea pacientului pentru analizele de laborator

Recoltarea probelor din sange, se face de regula dimineata (8.00-11.00, cu exceptia urgentelor medicale) dupa un repaus alimentar de 12 ore, iar in seara dinaintea recoltarii o alimentatie saraca in lipide. Pentru corectitudinea rezultatelor, se vor respecta indicatiile medicului care a recomandat analizele, cu privire la dieta alimentara sau administrarea medicamentelor ( se anunta personalul laboratorului despre eventualele medicamente utilizate).

Recoltarea urinei

La copii mici probele de urina se recolteaza in recipiente speciale (pungi de plastic sterile din farmacie, de unica utilizare), iar parintele va specifica personalului laboratorului metoda de recoltare ( nu se recomanda recoltarea urinii din pampers sau olita).

Probele se transporta in laborator in cel mult 2 ore din momentul recoltarii.

Recoltarea exudatului faringian/nazal se face dimineata pe nemancate si inainte a consuma lichide, inainte de toaleta cavitatii bucale (inaintea spalatului pe dinti), si inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic. Se comunica personalului laboratorului daca examinarea se face de control (dupa tratament cu antibiotic).

Recoltarea materiilor fecale