Pediatrie
Pediatria este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pediatrice (de la vârsta de nou-născut până la vârsta de 18 ani).
Elementul esențial care deosebește copilul de adult este complexul proces al creșterii și dezvoltării aflat într-o rapidă transformare, de la nou-născut, sugar, preșcolar, școlar, puber la adoleșcent, fiecare etapă de dezvoltare cu particularități distincte (morfologice, imunologice, patologice etc.).
Monitorizarea copilului de către medicul pediatru are rol de prevenție, de urmărire a creșterii și dezvoltării, de recomandare privind administrarea vaccinurilor importante pentru imunitate și sănătatea ulterioară a copilului, precum și depistarea din timp a anumitor boli acute sau cronice.
Luarea în evidență a copilului de către pediatru ar fi bine să se facă imediat după naștere, în jurul vârstei de 14 zile, cu controale periodice lunare în primele 6 luni d eviață, ulterior la fiecare 2 luni până la vârsta de 12 luni (1 an). După această vârstă controalele pediatrice se fac în funcție de recomandările medicului pediatru, ținând cont de individualitatea fiecărui copil, precum și de alte aspecte ridicate în urma evaluării clinice.
Consultul pediatric se face în vederea:
- monitorizării creșterii și dezvoltării normale a copilului;
- recomandări privind nutriția și alimentația copilului pe grupe de vârstă;
- identificarea problemelor legate de nutriție (malnutritia, obezitatea)
- depistarea din timp a anumitor boli carentiale (rahitism, anemie etc.) și corectarea lor
- diagnosticarea și tratarea unei palete largi de afectiuni acute și cronice: boli ORL, boli respiratorii, boli ale tractului gastrointestinal, boli ale tractului urinar etc.;
- investigarea paraclinică a anumitor patologii acute sau cronice
- investigații profilactice
Investigatii imagistice utile în pediatrie, sunt neinvazive, neradiante, care nu necesită sedarea pacientului și nici utilizarea substanțelor de contrast
- ecografia de șold –pentru screeningul malformației luxante a șoldului. Se recomandă a fi efectuată la începând cu vârsta de 6 săptămâni- 3 luni de viață.
- ecografia transfontanelară- pentru detectarea anomaliilor de structură a creierului, de dezvoltare ale acestuia precum și pentru detectarea unei patologii existente.
- ecocardiografia pediatrică (ecocord)-pentru detectarea anomaliilor structurale ale inimii, anomalii de circulatie a sângelui . Utilă în depistarea malformațiilor cardiace congenitale, evaluarea unui suflu cardiac depistat la copil etc.
Medici
- Dr. Dorobantu Ramona medic primar neonatalogie, medic specialist pediatrie, doctor in stiinte medicale, competenta ecografie generala pediatrica, ecografie de sold , ecografie transfontanelara, ecografie testiculara si ecografie de parti moi