Pediatrie

Pediatria este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pediatrice (de la vârsta de nou-născut până la vârsta de 18 ani).

Elementul esențial care deosebește copilul de adult este complexul proces al creșterii și dezvoltării aflat într-o rapidă transformare, de la nou-născut, sugar, preșcolar, școlar, puber la adoleșcent, fiecare etapă de dezvoltare cu particularități distincte (morfologice, imunologice, patologice etc.).

Monitorizarea copilului de către medicul pediatru are rol de prevenție, de urmărire a creșterii și dezvoltării, de recomandare privind administrarea vaccinurilor importante pentru imunitate și sănătatea ulterioară a copilului, precum și depistarea din timp a anumitor boli acute sau cronice.

Luarea în evidență a copilului de către pediatru ar fi bine să se facă imediat după naștere, în jurul vârstei de 14 zile, cu controale periodice lunare în primele 6 luni d eviață, ulterior la fiecare 2 luni până la vârsta de 12 luni (1 an). După această vârstă controalele pediatrice se fac în funcție de recomandările medicului pediatru, ținând cont de individualitatea fiecărui copil, precum și de alte aspecte ridicate în urma evaluării clinice.

Consultul pediatric se face în vederea:

Investigatii imagistice utile în pediatrie, sunt neinvazive, neradiante, care nu necesită sedarea pacientului și nici utilizarea substanțelor de contrast

Medici