Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin cresterea glicemiei insotita sau nu de rezistenta crescuta la insulina cu modificari la nivelul metabolismelor: glucidic, lipidic, proteic.. Hiperglicemia este determinată de scăderea secreției de insulină și/sau de reducerea sensibilității la insulină.
Diabetul zaharat este de mai multe tipuri
- Diabetul zaharat de tip 1 este determinat de distrugerea celulelor beta pancreatice, administrarea insulinei exogene devenind indispensabilă pentru supravietuirea persoanei afectate. Acest tip de diabet poate să apară la orice vârstă, dar este caracteristic la copil si adultul tânăr.
- Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet. Apare de obicei la persoanele adulte, marea majoritate a pacientilor au creutatea crescuta și este de obicei asociat cu hipertensiune arteriala, dislipidemii.
- Diabetul gestațional este reprezentat de orice grad de perturbare a metabolismului glucidic care se manifestă sau este recunoscută, pentru prima dată, în timpul sarcinii. Netratat creste riscul de complicații atât ale mamei, cât și ale fătului.
Clinica noastra ofera servicii gratuite in specialitatea Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice datorita faptului ca se afla in relatie contractuala cu CAS Bihor.
In cadrul programului National de Diabet Zaharat, pacientul poate beneficia de consultatii si retete gratuite , in regim de ambulator in baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau alt medic specialist.
Serviciile noastre includ
- diagnosticul Diabetului Zaharat I si II, diabet gestational
- tratamentul diabetului zaharat , dislipidemiei, obezitatii
- masurarea indicilor antropometrici
- consiliere nutrionala destinata pacientilor cu diabet zaharat, obezitate
- Analize de sange - pentru a detecta si monitoriza modificarile nivelului glicemiei din organism.
- Masurarea glicemiei;
- Hemoglobina glicata (HbA1C);
Scopul nostru este ingrijirea continua cu monitorizarea si evaluarea periodica a persoanelor cu diabet zaharat.
Alaturi de analize de laborator si consult multidisciplinar (cardiologie, oftalmologie, dermatologie, gastroenterologie,neurologie, chirurgie vasculara), avem in vedere intarzierea sau oprirea aparitiei complicatiilor cronice ale diabetului .
Daca un pacient prezinta simptome tipice diabetului zaharat, cum ar fi:
- Sete crescuta;
- Oboseala;
- Infectii frecvente ale mucoaselor;
- Iritabilitate;
- Urinare frecventa;
- Pierdere brusca in greutate;
- Vedere incetosata.
- sau valori glicemice crescute.
Ar trebui stabilita o programare.
Screening si diagnostic in diabetul zaharat
- Persoanele cu antecedente heredocolaterale de diabet zaharat;
- Persoanele obeze, mai ales cele cu obezitate abdominală(tali la barbati .102cm, talia la femei >88cm)
- Femei cu istoric de diabet gestaţional sau macrosomie;
- Vârsta peste 50 ani;
- Persoanele hipertensive
- Persoane cu dislipidemie; mai ales persoanele cu trigliceride >250 mg/dl şi cu HDLcolesterol
- <40 mg/dl pt bărbaţi şi <50 mg/dl pt femei
- Persoane cu afectare vasculară preexistentă, coronariană, cerebrovasculară, sau afectare periferică
- Persoane cu afectare vasculară preexistentă, coronariană, cerebrovasculară, sau afectare periferică
- Persoane sedentare
- Femei obeze cu boala ovarelor polichistice;
- Persoane cunoscute anterior cu IGT/IFG sau diabet gestaţional remis
- Anumite minorităţi etnice: afro-americani, asiatici-americani, hispanici-americani
Pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat sunt incluşi într-un program special de urmărire şi tratament. O urmărire corectă a pacientului cu diabet se poate realiza doar într-o echipă multidisciplinară.
În cadrul evaluării iniţiale şi reevaluării anuale sunt vizate următoarele aspecte:
- Educaţia;
- Managementul stilului de viaţă;
- Suportul psihologic;
- Automonitorizarea;
- Controlul glicemiei şi monitorizarea clinică;
- Controlul tensiunii arteriale;
- Evaluarea cardiovasculară;
- Screening-ul oftalmologic;
- Afectarea renală;
- Îngrijirea picioarelor;
- Afectarea nervoasă;
Hemoglobina glicata
Hemoglobina glicata reprezinta o medie a valorilor glicemice din ultimele 2-3 luni. Aceasta se formeaza atunci cand glucoza din sange se leaga de globulele rosii. In cazul diabetului zaharat, corpul nu utilizeaza in mod eficient glucoza, iar cu cat nivelul acesteia este mai mare, cu atat se va lega mai mult de hematii. Globulele rosii sunt active timp de 2-3 luni, de aceea consideram ca aceasta analiza reflecta realitatea ultimelor 60-90 de zile.
Determinarea hemoglobinei glicozilate reprezinta un mijloc de evaluare si monitorizare a controlului glicemic, la pacientii cu diabet zaharat. Acest tip de test poate fi recomandat si pentru a evita complicatiile diabetului, precum retinopatia si nefropatia.
Testul este recomandat si persoanelor suspecte de diabet zaharat, deoarece ajuta la diagnosticare exacta. In urma efectuarii testului, medicul isi poate da seama daca glicemia ridicata a fost doar un episod intamplator sau este un fenomen recurent.
Majoritatea specialistilor sunt de parere ca valorile normale pentru hemoglobina glicozilata sunt situate intre 4,8% si 5.6%. Atunci cand valorile sunt intre 5.6% si 6,4%, pacientul poate fi in faza de prediabet. Toate valorile care depasesc 6.5% indica un diagnostic clar de diabet zaharat.
Tinta terapeutica pentru pacientii diabetici este sub 7%.
Atunci cand valorile hemoglobinei glicozilate sau glicate sunt mai mari, inseamna ca in ultimele 2-3 luni pacientul a suferit de hiperglicemie. De asemenea, valorile sunt crescute la pacientii care au diabet zaharat recent diagnosticat.
In functie de rezultatele acestui test, medicul de specialitate poate fi ajutat sa gaseasca cea mai buna forma de tratament sau sa o corecteze pe cea existenta. De aceea, este recomandat ca pacientii cu diabet sa efectueze aceasta testare la intervale regulate de timp, in functie de tipul de diabet si stabilitatea controlului glicemic.
Pentru un control optim al diabetului zaharat, pacientii ar trebui sa efectueze hemoglobina glicata la 6 luni, sau chiar mai repede (la 3 luni) daca au aparut schimbari in schema terapeutica sau daca valoarea anterioara a fost crescuta. Asociat, se recomanda masurarea glicemiei capilare in diferite momente ale zilei (la trezire, inainte de mese sau la ore dupa mese).
Informații pentru pacienți
Medici
- Dr. Matei Andreea medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
- Dr. Mirza Ionut medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolicei
- Dr. Varga Nora-Agnes medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice