Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin cresterea glicemiei insotita sau nu de rezistenta crescuta la insulina cu modificari la nivelul metabolismelor: glucidic, lipidic, proteic.. Hiperglicemia este determinată de scăderea secreției de insulină și/sau de reducerea sensibilității la insulină.

Diabetul zaharat este de mai multe tipuri

Clinica noastra ofera servicii gratuite in specialitatea Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice datorita faptului ca se afla in relatie contractuala cu CAS Bihor.

In cadrul programului National de Diabet Zaharat, pacientul poate beneficia de consultatii si retete gratuite , in regim de ambulator in baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau alt medic specialist.

Serviciile noastre includ

Scopul nostru este ingrijirea continua cu monitorizarea si evaluarea periodica a persoanelor cu diabet zaharat.

Alaturi de analize de laborator si consult multidisciplinar (cardiologie, oftalmologie, dermatologie, gastroenterologie,neurologie, chirurgie vasculara), avem in vedere intarzierea sau oprirea aparitiei complicatiilor cronice ale diabetului .

Daca un pacient prezinta simptome tipice diabetului zaharat, cum ar fi:

Ar trebui stabilita o programare.

Screening si diagnostic in diabetul zaharat

Pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat sunt incluşi într-un program special de urmărire şi tratament. O urmărire corectă a pacientului cu diabet se poate realiza doar într-o echipă multidisciplinară.

 În cadrul evaluării iniţiale şi reevaluării anuale sunt vizate următoarele aspecte:

Hemoglobina glicata

Hemoglobina glicata reprezinta o medie a valorilor glicemice din ultimele 2-3 luni. Aceasta se formeaza atunci cand glucoza din sange se leaga de globulele rosii. In cazul diabetului zaharat, corpul nu utilizeaza in mod eficient glucoza, iar cu cat nivelul acesteia este mai mare, cu atat se va lega mai mult de hematii. Globulele rosii sunt active timp de 2-3 luni, de aceea consideram ca aceasta analiza reflecta realitatea ultimelor 60-90 de zile.

Determinarea hemoglobinei glicozilate reprezinta  un mijloc de evaluare si monitorizare a controlului glicemic, la pacientii cu diabet zaharat. Acest tip de test poate fi recomandat si pentru a evita complicatiile diabetului, precum retinopatia si nefropatia.

Testul este recomandat si persoanelor suspecte de diabet zaharat, deoarece ajuta la diagnosticare exacta. In urma efectuarii testului, medicul isi poate da seama daca glicemia ridicata a fost doar un episod intamplator sau este un fenomen recurent.

Majoritatea specialistilor sunt de parere ca valorile normale pentru hemoglobina glicozilata sunt situate intre 4,8% si 5.6%. Atunci cand valorile sunt intre 5.6% si 6,4%, pacientul poate fi in faza de prediabet. Toate valorile care depasesc 6.5% indica un diagnostic clar de diabet zaharat.

Tinta terapeutica pentru pacientii diabetici este sub 7%.

Atunci cand valorile hemoglobinei glicozilate sau glicate sunt mai mari, inseamna ca in ultimele 2-3 luni pacientul a suferit de hiperglicemie. De asemenea, valorile sunt crescute la pacientii care au diabet zaharat recent diagnosticat.

In functie de rezultatele acestui test, medicul de specialitate poate fi ajutat sa gaseasca cea mai buna forma de tratament sau sa o corecteze pe cea existenta. De aceea, este recomandat ca pacientii cu diabet sa efectueze aceasta testare la intervale regulate de timp, in functie de tipul de diabet si stabilitatea controlului glicemic.

 Pentru un control optim al diabetului zaharat, pacientii ar trebui sa efectueze hemoglobina glicata la 6 luni, sau chiar mai repede (la 3 luni) daca au aparut schimbari in schema terapeutica sau daca valoarea anterioara a fost crescuta. Asociat, se recomanda masurarea glicemiei capilare in diferite momente ale zilei (la trezire, inainte de mese sau la ore dupa mese).

Informații pentru pacienți

Medici