Specializarea de Nutriție și Dietetică este încă o noutate în domeniul medical românesc, dar reprezintă totuși o necesitate pe care o observă din ce în ce mai multă lume.

            Nutriția este o componentă esențială a unui stil de viață sănătos, necesară pentru a preveni o multitudine de patologii, cum sunt cele din spectrul cardiovascular, diabetul zaharat de tip II dar și obezitatea în sine, patologie care provoacă o creștere accelerată a riscurilor asupra sănătății, în special riscul de eveniment cardiovascular fatal.

            Așadar nutriția este o metodă excelentă de prevenție a acestor afecțiuni, pentru a crește durata și calitatea vieții pacienților noștri.

            Dietetica pe de altă parte, este componenta de care se ocupă un nutriționist-dietetician care intervine după ce afecțiunea s-a instalat deja. Patologiile asupra cărora dietetica are cel mai puternic impact sunt obezitatea, în special la pacienții pediatrici, hipertensiunea arterială, diabetul zahar de tip II, dislipidemiile și patologiile renale avansate care necesită o atenție crescută la cantitatea de micro și macronutrienți.

            Pe lângă stilul de viață general și situațiile specifice patologice, există câteva categorii de oameni sănătoși, care au nevoie de atenție nutrițională specială, și anume femeile însărcinate, bebelușii în primii 3 ani de viață și sportivii. Aceste categorii necesită o educație nutrițională deosebită, care poate proveni numai de la un nutriționist-dietetician licențiat și calificat.             Aparatura cu care lucrăm pentru determinarea exactă o procentelor corporale ale pacienților funcționează asemănător unui ecograf. Cu ajutorul acestui dispozitiv avem acces la date exacte, personalizate ale fiecărui pacient, astfel încât dietoterapia să se bucure de un grad de specificitate crescut.