Sistemul endocrin este compus din glande endocrine responsabile de producerea unor substante numite hormoni cu efect asupra cresterii si dezvoltarii organismului uman, homeostaziei si reglarii metabolismelor acestuia: glucidic, lipidic, proteic si fosfo-calcic. Hormonii regleaza si raspunsul organismului la diversi stimuli cum ar fi stresul.
Hipofiza sau glanda pituitara are in principal rolul de a secreta hormoni implicati in procesul de crestere al organismului, in alaptare si in controlul functionarii celorlalte glande endocrine: tiroida, suprarenale, ovare sau testiculi. Patologia hipofizara consta in buna parte in existenta adenoamele hipofizare nesecretante, care se pot manifesta adesea prin cefalee si tulburari de vedere, sau secretante ce determina simptome si semne clinice datorate hipersecretiei hormonale.
Una din glandele cu rol endocrin major este tiroida formata din punct de vedere anatomic din 2 lobi si un istm, fiind relativ usor de abordat in vederea examinarii ultrasonografice: masurarea volumului tiroidian, aprecierea structurii si ecogenitatii parenchimului tiroidian, evaluarea unor posibile adenopatii latero-cervicale.
Glanda tiroida asigura dezvoltarea sistemului nervos central si buna functionare a organismului prin: reglarea tensiunii arteriale si frecventei cardiace, a greutatii si temperaturii corporale.
Disfunctiile tiroidiene pot surveni atat in cazul unei productii insuficiente de hormoni tiroidieni (hipotiroidie), frecvent in context autoimun sau iatrogen, cat si in cazul unei productii excesive a acestora (hipertiroidie), in situatii precum: boala Graves- Basedow, adenomul toxic, gusa hipertiroidizata.
Semnele si simptomele determinate de hipotiroidie pot fi adesea nespecifice: fatigabiliate, astenie, somnolenta diurna, tulburari de concentrare motiv pentru care efectuare ecografiei tiroidiene, a determinarilor hormonale si imunologice pot fi utile in depistarea patologiei subiacente.
Hipertiroidia se manifesta frecvent prin hipersudoratie, insomnii, scadere ponderala nedorita si necesita un diagnostic precoce si un tratament eficient intrucat complicatiile care pot surveni (aritmii, osteoporoza, criza tirotoxica) sunt severe.