Disfunctia erectila

Dr. Valentin Pop

Medic specialist endocrinolog

Probleme legate de obținerea sau menținerea erecției pot apărea la un moment dat, din diferite motive, în viața oricărui bărbat. De cele mai multe ori apariția acestei situații este cauzatoare de stres și rușine. Mulți bărbați ajung să nu se trateze, din lipsă de timp sau de informații, sau pur și simplu pentru ca nu știu cui să se adreseze. Alți bărbați aleg tratamente mai accesibile, dar care pot fi total nepotrivite pentru ei sau, mai grav, pot fi însoțite de efecte adverse grave. Este îngrijorător faptul că doar o treime dintre bărbații care suferă de disfuncție erectilă sunt corect diagnosticați și tratați.

Disfunctia erectila

Prin urmare, atunci când apare o disfuncție erectilă, bărbatul trebuie să știe că se poate adresa și unui medic endocrinolog, fără prejudecăți și indiscreții, și că poate obține soluții eficiente pentru restabilirea și menținerea sănătății sexuale un timp cât mai îndelungat.

De ce medicul endocrinolog? Pentru că disfuncția erectilă poate avea de multe ori o cauză endocrină cum ar fi hipogonadismul, hiperprolactinemia, afecțiunile tiroidiene sau suprarenaliene.

Hipogonadismul poate apărea  la bărbații tineri din diverse cauze, dar și odată cu înaintarea în vârstă, culminând în perioada numită ”andropauză”. Hipogonadismul este caracterizat prin reducerea nivelelor de hormoni androgeni. Scăderea testosteronului a fost asociată cu tulburări metabolice și cardiovasculare și în general cu o speranță de viață și o calitate a vieții mai scăzute. Hipogonadismul este în general asociat cu diminuarea interesului pentru contactul sexual, disfuncție erectilă, lipsa energiei și depresie. Reglarea nivelelor de testosteron poate duce la creșterea libido-ului, a potenței sexuale și a stării de bine a pacienților. De aceea, la pacienții cu libido scăzut, tulburări de ejaculare, obezitate viscerală sau afecțiuni metabolice se recomandă și investigarea pentru deficitul de testosteron.

Hiperprolactinemia apare frecvent după administrarea unor medicamente cum ar fi unele antidepresive sau prokinetice. Hiperprolactinemia poate apărea și secundar unui tumori hipofizare (adenoame). Identificarea cauzei hiperprolactinemiei și stabilirea măsurilor terapeutice pentru ameliorarea impactului asupra sănătății sexuale sunt obiective importante ale tratamentului endocrinologic.

Afecțiunile glandei tiroide sau ale glandelor suprarenale pot cauza sau agrava disfuncția erectilă, de aceea trebuiesc atent investigate.

Consultul endocrinologic are rolul de a stabili dacă disfuncția erectilă are o cauză endocrină. În cadrul consultului medicul evaluează starea actuală de sănătate a pacientului. Examenul obiectiv endocrinologic și dozarea nivelelor unor hormoni sunt esențiale pentru a avea toate datele necesare stabilirii diagnosticului și recomandării celui mai bun tratament. Terapia medicamentoasă este personalizată, luând în considerare tipul afecțiunii, opțiunile și posibilitățile fiecărui pacient. Monitorizarea și ajustarea precisă a tratamentului sunt importante pentru un rezultat terapeutic complet. O bună colaborare și comunicare între medicul endocrinolog și pacient reprezintă de cele mai multe ori cheia obținerii unor rezultate satisfăcătoare pe termen lung.

Disfunctia erectila

Disfunctia erectila