Diabet zaharat Nutritie si Boli Metabolice Oradea

Centrul Vascular Venus in cadrul specialitatii de diabet, boli de nutritie si metabolice va ofera consultatii si tratamente gratuite pe baza biletelor de trimitere emise de medicii de familie sau de alte specialitati. In cadrul acestei specialitati beneficiati de consiliere in nutritie cu diete personalizate pentru recastigarea greutatii corporeale optime, in caz de suprapondere sau obezitate, adaptarea stilului de viata sanatos, depistarea precoce a diabetului cat si a prediabetului prin teste de laborator (glicemie a jeun, hemoglobina glicata A1C, in anumite situatii a testului de toleranta la glucoza).
In cazul aparitiei diabetului zaharat, glucoza sanguina nu mai este folosita pentru producerea de energie, fenomen provocat de actiunea insuficienta si/sau lipsa de secretie pancreatica de insulina.
Simptome ale hiperglicemiei pot fi: gura, buze si piele uscata, dificultate usoara la vorbire si senzatie acuta de sete, cresterea a volumului de urina mai ales noaptea, consumul unei cantitati mai mari a apei ( independent de sezon), somnolenta, confuzii, greata si varsaturi, scadere mai accentuata in greutate.
Hiperglicemia contribuie in mod decisiv la aparitia complicatiilor acute si cronice ale diabetului zaharat, cele ce determina cresterea mortalitatii si a morbiditatii acestei ingrijoratoare conditii patologice.
In ceea ce priveste complicatiile diabetului zaharat, unele sunt doar asociate lui (infectiile, ateroscleroza), altele sunt specifice ( microangiopatia, macroangiopatia). Certitudinea este de ordin clinic: complicatiile pot fi diagnosticate in fazele precoce sau tardive si pot fi evaluate periodic, ameliorate sau tratate depinzand in mare masura de adresabilitatea in timp optim si precoce a pacientilor pentru control- de rutina sau programat si monitorizare atenta a valorilor glicemice.
In complicatiile specifice ale diabetului se incadreaza: microangiopatia cu retinopatie diabetica si boala renala diabetica, iar macroangiopatiile includ : boala coronariana, boala arterelor periferice, boala arterelor cerebrale si ateroscleroza.
Mai mult de 70% dintre decesele pacientilor cu diabet zaharat sunt de natura cardiovasculara, leziunea caracteristica fiind ateroscleroza. Aceasta este o stare patologica caracterizata prin formarea de structuri cu aspect de placi-ateroame, localizate in peretele arterelor de dimensiuni medii si mari, ai caror constituienti principali sunt lipidele. Boala se dezvolta progresiv, cresterea treptata a acestor formatiuni determina reducerea semnificativa a lumenului vascular si consecutiv a irigarii cu sange a tesuturilor tributare arterelor afectate.
Boala arterelor periferice afecteaza aprox 20% dintre adulti cu varsta mai mare de 55 ani, iar dintre pacientii cu aceasta boala 20-30 sunt diabetici. Fiind de natura aterosclerotica, factorii de risc ai bolii sunt cei cunoscuti: influentabili-hipertensiunea, diabetul, dislipidemiile, fumatul, homocisteina, neinfluentabili ca varsta, predispozitia genetica.
Hemoglobina glicata ofera o estimare retrospectiva a glicemiilor pe ultimele 3 luni, independent de ritmul circadian, dieta si alte fluctuatii tranzitorii ale concentratiei glucozei in sange. Urmarirea acestui parametru demonstreaza in mod convingator efectul benefic al controlului glicemic si perspectiva asupra complicatiilor pe termen lung ale diabetului zaharat tip I cat si tipul II. In cazul persoanelor cu diabet se urmaresc periodic val hemoglobinei glicate si se stabilesc obiective, care depind de situatia medicala a pacientului. Valorile care depasesc limita superioara ne dau diagnosticul bolii. Cu cat valorile sunt mai mari, cu atat se poate spune ca exista un dezechilibru glicemic mai mare si la fel creste riscul de complicatii, de accea valorile foarte mari ne atentioneaza pentru revizuirea dietei, stilului de viata, tratamentului.
In general pentru valori intre 7 si 8% se impune intensificarea tratamentului, iar pentru valori >8% se impune deobicei tratamentul cu insulina, daca sunt deja folosite medicamente in doze mari. Oricum fiecare pacient este diferit. Dupa o consultare a ghidurilor in evidenta bolilor asociate tratamentul final este individualizat.
Diabetul zaharat se asociaza frecvent cu tulburari ale metabolismului grasimilor in sange. Aceste modificari pot contribui la amplificarea riscurilor de boli cardiovasculare la persoanele cu diabet. De asemenea controlul tensiunii arteriale si functia renala trebuiesc evaluate periodic, precum si obtinerea si mentinerea unei greutati cat mai apropiate de limita normala este esentiala. Din aceasta cauza este indicat monitorizarea acestor parametrii cat mai precoce ceea ce se poate face la clinica noastra.