DIAGNOSTICUL INFECTIEI CU SARS-CoV-2 ( COVID-19)

SARS-CoV-2 este un nou tip de coronavirus, identificat pentru prima dată la om în China în 2019. Face parte din familia Coronaviridae,alături de virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

        Această tulpină nouă de coronavirus determină o infecție respiratorie denumită COVID-19. Perioada de incubație a bolii este în medie 5-7 zile (cu variații cuprinse între 2-14 zile).

            Boala poate să evolueze de la forme asimptomatice sau ușoare (cu manifestări similare unei răceli), până la forme moderate sau chiar severe. Complicațiile pulmonare  pot evolua spre insuficiență respiratorie și detresă respiratorie (principala cauză de mortalitate în această afecțiune).

            Au fost semnalate cazuri în care pacienții infectați cu noul coronavirus prezentau manifestări gastrointestinale .

            Diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 constă în coroboratrea datelor clinice cu cele paraclinice.

            Diagnosticul de laborator se bazează fie pe identificarea virusului din secrețiile respiratorii prin metode de biologie moleculară (RT-PCR), fie pe detectarea răspunsului imun apărut ca urmare a contactului cu acest nou coronavirus.

            În faza acută a bolii (în care pacientul este simptomatic) diagnosticul de laborator utilizat pentru confirmarea infecției COVID-19 constă în identificarea virusului prin RT-PCR.

            Testele serologice intervin în diagnosticul infecției COVID-19 ulterior, prin evidențierea răspunsului imun al organismului, la contactul cu noul coronavirus. Testele serologice nu au utilitate în diagnosticul bolii în primele zile ale infecției (în boala acută), datorită existenței unei ferestre imunologice, perioadă în care anticorpii nu pot fi detectați în sângele persoanelor purtătoare de SARS-CoV-2. Organismul are nevoie de timp pentru a secreta anticorpi specifici împotriva aceastui virus. În această perioadă metoda utilizată pentru diagnostic va rămâne detectarea ARN-lui viral prin RT-PCR.

            Primii anticorpi specifici care apar în serul pacienților infectați sunt cei de tip Ig M. Aceștia pot fi detectați la aproximativ 5-7 zile de la momentului contactului cu acest virus. Anticorpii de tip Ig G pot fi detectați după 14 zile de la momentul infecției.

            În cadrul Clinicii Centrul Vascular Venus se efectuează analize de sânge (teste serologice) pentru depistareaanticorpilor anti Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19).

            Testele utilizate se bazează pe măsurarea cantitativă a anticorpilor Ig G (markerul imunizării sau a unei infecții mai vechi), cu ajutorul unui analizor automat, de ultimă generație, prin chemiluminiscență.

            Spre deosebire de testele rapide, această metodă prezintă  sensibilitateși specificitate crescute, astfel permite evaluarea răspunsului imun cu o acuratețe mult mai ridicată.

            Testele serologice efectuate în cadrul clinicii permit identificarea persoanelor care au venit în contact cu acest nou tip de Coronavirus (au trecut prin boală) și totodată vin în sprijinul medicilor clinicieni în vederea monitorizării evoluției bolii.          

            Testele serologice de depistare a anticorpilor Ig G anti SARS-CoV-2 pot fi efectuate în cadrul clinicii pe baza unei programări telefonice prealabile.