Pregatirea pacientului pentru analizele de laborator
- Recoltarea probelor din sange, se face de regula dimineata (8.00-11.00, cu exceptia urgentelor medicale) dupa un repaus alimentar de 12 ore, iar in seara dinaintea recoltarii o alimentatie saraca in lipide. Pentru corectitudinea rezultatelor, se vor respecta indicatiile medicului care a recomandat analizele, cu privire la dieta alimentara sau administrarea medicamentelor ( se anunta personalul laboratorului despre eventualele medicamente utilizate).
- Recoltarea urinei
- Examen sumar de urina se face din prima urina de dimineata, emisa spontan, dupa toaleta organelor genitale externe, din mijlocul jetului urinar. Se recolteaza 10-25 ml urina in recipient steril de unica folosinta. Proba de urina va fi transportata in laboratorul de analize in cel mult 2 ore dupa recoltare, iar in cazul cand acest lucru nu este posibil se pastreaza la frigider ( 4 grade Celsius) pentru maxim 24 ore.
- Urocultura se face din prima urina de dimineata dimineata, dupa toaleta organelor genitale externe, din jetul urinar mijlociu. Se recolteaza un volum de 10-25 ml urina in recipientul steril de unica utilizare dedicat acestui tip de examen. Recoltarea se face inainte de administrarea unor tratamente antibiotice, sau la 3-4 zile dupa ultima zi de administrare a antibioticului.
La copii mici probele de urina se recolteaza in recipiente speciale (pungi de plastic sterile din farmacie, de unica utilizare), iar parintele va specifica personalului laboratorului metoda de recoltare ( nu se recomanda recoltarea urinii din pampers sau olita).
Probele se transporta in laborator in cel mult 2 ore din momentul recoltarii.
- Recoltarea exudatului faringian/nazal se face dimineata pe nemancate si inainte a consuma lichide, inainte de toaleta cavitatii bucale ( inaintea spalatului pe dinti), si inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic. Se comunica personalului laboratorului daca examinarea se face de control ( dupa tratament cu antibiotic).
- Recoltarea materiilor fecale
- Examen coproparazitologic. Se recolteaza in coprorecoltor scaun emis spontan, dimineata, inaintea administrarii oricarui tratament antiparazitar. Se recolteaza o cantitate mica din mai multe parti ale bolului fecal ( a se evita contaminarea cu urina). Este recomandat sa se recolteze 3 probe la interval de 5-7 zile, deoarece eliminarea parazitilor este intermitenta. Proba de scaun se transporta in laborator cat de repede posibil, sau se pastreaza la frigider pana a doua zi dupa recoltare.
- Coprocultura se face in coprorecoltor steril, de unica folosinta, din scaun emis spontan, cat mai repede de la debutul bolii, inainte de administrarea oricarui tratament . Probele prelevate se transporta in laborator in cel mult 2 ore dupa recoltare.
- Hemoragii oculte se face din scaun emis spontan, recoltat in coprocultor steril, de unica folosinta. Se recolteaza probe de scaun din 3 parti diferite, si se transporta in laborator cat mai repede posibil. Pentru evitarea rezultatelor fals pozitive/negative se recomanda evitarea contaminarii probei cu sange menstrual sau De asemenea se informeaza personalul laboratorului in cazul administrarii unui tratament cu fier.